women we admire - meet Jessica Wintz

Ter ere van onze heroine dress interviewen we vrouwen die we bewonderen. We gaan met ze in gesprek over hoe ze in het leven staan, hoe dat zo gekomen is en wat we daarvan kunnen leren. We zijn vereerd om te mogen beginnen met onze muze voor de campagne shoot van de tweede editie heroine dress. Of beter gezegd muzes, aangezien Lily tijdens deze shoot nog veilig in Jessica's buik zat. 
Jessica Wintz (34) woont samen met haar vriend Pie (37) en dochter Lily (1) in Amsterdam Oud-West. Samen reizen ze de hele wereld over, op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Zo brachten ze onder andere het boek 'Tales from roads less travelled' uit, een bundeling van hun talenten door de adembenemende foto's van Pie, geschreven door Jessica. Er zijn vele redenen waarom we Jessica bewonderen maar bovenal omdat ze samen met Pie en dochter Lily durft te kiezen voor een weg buiten de gebaande paden.  
Jessica heeft haar eigen ‘conscious travel & purposeful living’ platform INTENTIONAL en werkt bij Dille & Kamille waar ze de marketing voor Nederland en Duitsland doet. De ideale baan aangezien Jessica opgroeide in Duitsland en tien jaar geleden verhuisde naar Nederland voor haar studie. 

"Inmiddels heb ik een half Nederlandse dochter van 1 jaar oud. Zij, onze kleine familie, zijn op dit moment de kern van mijn leven.

Kinderen krijgen was voor mij meer iets wat er gewoon bij hoorde, maar nooit iets waar ik actief mee bezig was. Totdat Lily er was en ik die onbeschrijflijke liefde voelde. Een volledige verandering van het leven dat ik kende. 

De liefde, verantwoordelijkheid, een nieuwe dynamiek in je relatie en familie, tot aan een veranderend lichaam en nieuwe identiteit."

Een transformerende periode, zo omschrijft Jessica het krijgen van haar dochter, op zoek naar een nieuwe balans. 

"Wie ben ik als moeder? Als deze nieuwe versie van mijzelf? En hoe verenig ik deze versie met mijn ‘oude ik’? 

Die zoektocht is nog steeds gaande voor mij, maar ik denk dat het begin altijd in de acceptatie van het nieuwe, van de verandering ligt. Om die te verwelkomen en te bewonderen. Ik probeer naar de sterke kanten te kijken, wat brengt deze nieuwe versie mij? De kracht, de vastberadenheid, maar ook de nieuwe kijk op de wereld (opeens worden mijn oude problemen heel onbelangrijk). Ik stel mij vaker de vraag wie ik graag wil zijn en wat ik zelf nodig heb om gelukkig te zijn? Ik geloof dat het geluk van de moeder minstens zo belangrijk is als dat van haar kind(eren)."

Over hoe ze dat doet legt Jessica uit dat dit echt niet altijd vanzelf gaat. 

"Ik heb altijd veel gereisd en ben dit ook nu Lily er is blijven doen. Met haar, maar ook alleen, met vrienden, of met haar vader.

Wij hebben dit jaar bijna meer date nights gehad dan voor haar geboorte, omdat we er actiever mee bezig zijn. Ik keek ernaar uit om na mijn verlof weer te gaan werken, want ook dat is deel van mijn identiteit. Ik neem tijd voor mezelf. Doe yoga of ga uit met vrienden. Ik prijs mij gelukkig met familie en schoonfamilie die ons hierin ondersteunen. 

In het begin kreeg ik kritiek op sommige beslissingen of uitspraken van buiten af, of voelde me bij voorbaat al schuldig. Toch heb ik geleerd dat mijn welzijn minstens zo belangrijk is. Ik geef duidelijk aan wat ik wil en wat ik nodig heb om het beste voor mijzelf en voor mijn familie te kunnen zorgen."

Natuurlijk zijn er zware momenten, maar ik focus me graag op de leuke dingen - waardoor alles in het leven meteen veel makkelijker en luchtiger wordt. De hoeveelheid liefde die ik voel had ik nooit verwacht. Ik kon me er niet eens een voorstelling bij maken. 

Vaak hoor ik mensen zeggen, dit zijn de tropenjaren, hier moet je doorheen. Of wij nemen snel nog een tweede want dan heb je ze straks in een keer allebei groot. Ik draai het liever om.  

Dit is een bijzondere fase van je leven die nooit meer terugkomt en hier wil ik van genieten. Van de mooie en de moeilijke momenten.

Maar bovenal van haar, van Lily en het bijzondere kleine mini mensje dat zij voor mijn ogen aan het worden is. 

Ik vind het belangrijk om het leven echt te beleven, - met hoogtes en dieptes, gevoelens, emoties, ervaringen en avonturen. Ik wil de wereld zien en aan mijn dochter laten zien, maakt niet uit hoe ver weg of dichtbij. Het liefst val ik na een dag vol nieuwe belevenissen en ervaringen moe maar tevreden in slaap, bij voorkeur in de natuur. Ik hecht veel waarde aan de vrijheid om dit te kunnen doen, om die keuze te hebben. Want ik vind het ook ontzettend fijn om een thuis basis te hebben, met mijn favoriete bakker in de straat en vrienden om de hoek. Zolang ik weet dat er meer is, dat er weer een avontuur aankomt.

In plaats van haar leven al helemaal uit te stippelen en vooruit te plannen, gelooft Jessica veel meer in het concept van ‘agile living’.

"In het kort houdt dit in dat je je leven leidt in cycli van een aantal jaar, in plaats van 40 of 50 jaar werken, waardoor je je dromen niet hoeft uit te stellen maar ook bewuster in het leven komt te staan. Zo hebben mijn vriend en ik in 2018 onze banen opgezegd en ons huis verhuurd om voor een periode van anderhalf jaar op reis te gaan. Dit was zeker niet de laatste keer! 

“Explore the world and you will live a thousand lifes.” zeg ik altijd tegen Lily. 

Tijdens een tiendaags verblijf in een Nepalees, boeddhistisch klooster (een van mijn eerste echte ontmoetingen met boeddhisme) heb ik het boek “The Art of Happiness” van de Dalai Lama en Howard C. Cutler gelezen. Dit boek heeft mijn kijk op de wereld, onze mind, de mensheid en relaties compleet veranderd - op een positieve manier. Zijn overtuigingen worden heel mooi en praktisch voor situaties in de westerse wereld toegepast. 

Een belangrijk voorbeeld voor onze tijd is de vergelijking met anderen. Kijk je alleen maar wat anderen wel hebben en jij niet, of verander je deze gedachte en probeer je dankbaar te zijn voor wat jij wél allemaal hebt? Of compassie, probeer een keer drie dagen niks negatiefs over een ander te zeggen - en kijk hoe je voelt. Het zal je verbazen. 

Onze jurk is een ode aan alle vrouwen die we bewonderen, onze heroines. We vroegen Jessica voor welke vrouw zij bewondering heeft. 

"Misschien een cliché antwoord, maar er is maar een goed antwoord. Mijn moeder. Liefdevol, sterk en vastberaden. De liefde en opoffering van een moeder begrijp je pas echt als je er zelf een bent."

Jessica kijkt terug op een fijne jeugd, vol herinneringen aan mooie momenten met elkaar. En daar wil ze graag nog veel aan toevoegen. Ieder jaar maakt ze samen met haar moeder  een tripje - en dit jaar ging Lily voor het eerst mee. 

"Het is zo bijzonder om deze quality time met elkaar te hebben en mijn moeder te zien genieten met haar kleindochter. Lily heeft haar eerste echte stapjes op vakantie gedaan en voor de eerste keer ijs gegeten. Dat zullen we allebei nooit meer vergeten."

Op de vraag of ze zichzelf weleens een heldin voelt antwoordt ze:

"Nu gaat het alleen maar over moederschap maar zeker na mijn bevalling. Die heb ik helemaal gerockt en ik kijk er met zo een sterk en warm gevoel op terug. Daar ben ik best trots op."

De aanleiding voor dit interview is onze heroine dress. We hebben deze jurk ontworpen met het idee een comfortabel kledingstuk te maken waar je je mooi en zelfverzekerd in voelt. Een jurk die je laat stralen. 
We vroegen Jessica hoe zij naar kleding kijkt en of ze stukken die dit gevoel bij haar aanwakkeren. 

"Ik vind kleding vooral iets wat je voor jezelf moet doen, niet voor anderen. Om jouw eigen gevoel te versterken."

"Vaak een goed zittende jeans en tanktop. Stoer en simpel. Ook draag ik graag mooie jurken waarin ik me zelfverzekerd en vrouwelijk voel. Confidence om je helemaal op je gemak te voelen, om helemaal jezelf te kunnen zijn. Daar draait het om, jouw eigen identiteit ondersteunen. 

Wanneer ik ze aantrek? Zo vaak mogelijk! Eerst liet ik ze alleen maar voor bijzondere momenten, maar nu denk ik - why wait?"